Ηλεκτρική θέρμανση δαπέδου

Ηλεκτρική θέρμανση δαπέδου με μεταλλικές ταινίες

Η ηλεκτρική θέρμανση δαπέδου έχει πια γίνει ψυχολογικά αποδεκτή. Έχει πάρει τέλος η παλιά ανησυχία του τύπου «τι θα συμβεί αν…», κι ο κόσμος όχι μόνο έχει αντιληφθεί  τα πλεονεκτήματα της, αλλά ζητάει ολοένα και περισσότερο να μπει κι αυτός στο κλαμπ των χρηστών της. Ίσως βέβαια τα πενήντα χρόνια, που πέρασαν από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη να είναι πολλά, όμως για την Ελλάδα είναι σχετικά μια νέα τεχνολογία. Η ηλεκτρική θέρμανση δαπέδου χρησιμοποιείται μαζικά σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου όπως την Βρετανία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ρωσία, Η.Π.Α. κλπ. Σήμερα όμως είμαστε πια σίγουροι, ότι έχουμε μια ακόμη πολύ καλή επιλογή μπροστά μας. Κι έχουμε αποκτήσει τη δυνατότητα να μπορούμε να επιλέξουμε και να κρίνουμε.

Συνήθως οι ηλεκτρικές θερμάνσεις δαπέδου (ΗΘΔ) θερμαίνουν μέσω ηλεκτρικών καλωδίων που εργάζονται σε ψηλές θερμοκρασίες μέχρι και 70C. Υπάρχουν όμως και συστήματα που χρησιμοποιούν θερμαντικές ταινίες (Amorphous Metallic Ribbons) που τις προσδίδει ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα, επειδή η θερμαντική τους επιφάνεια είναι σημαντικά μεγαλύτερη και η τελική τους θερμοκρασία 30C.

Γενικά η ΗΘΔ παρουσιάζει όλα τα πλεονεκτήματα, που έχει η θέρμανση δαπέδου (ΘΔ) και φυσικά η πιο διαδομένη θέρμανση σωμάτων (ΘΣ) με ζεστό νερό.  Ποια επί πλέον πλεονεκτήματα παρουσιάζονται με την ηλεκτρική θέρμανση δαπέδου (ΗΘΔ) με μεταλλικές ταινίες: 

  • Ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας σε όλο τον χώρο και εξοικονόμηση χώρου λόγο της απουσίας σωμάτων θέρμανσης και μηχανοστασίου.
  • Η κύρια δυσκολία στις θερμάνσεις με ζεστό νερό είναι η θερμική αδράνεια του συστήματος. Πράγματι σ’ αυτή την αδυναμία δίνει λύση η ΗΘΔ, που είναι  ευπροσάρμοστη και ανταποκρίνεται γρήγορα στις απαιτήσεις.
  • Το σύστημα της ΗΘΔ ανταποκρίνεται μόνο του και γρήγορα στις εντολές του θερμοστάτη και μπορεί να φτάσει στην απαιτούμενη θερμοκρασία σε χρόνο ρεκόρ.
  • Η εγκατάσταση της ΗΘΔ μπορεί να γίνει απευθείας κάτω από οποιοδήποτε δάπεδο όπως κεραμικό, παρκέ, χαλί κλπ. Αυτό είναι εφικτό γιατί η μέγιστη θερμοκρασία δαπέδου είναι 30C, έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το δάπεδο όπως συστολή-διαστολή κλπ.
  • Όταν θέλεις να σταματήσεις την ΘΔ με ζεστό νερό μια συγκεκριμένη ώρα, ή πρέπει να προγραμματίσεις το σταμάτημα σε κατάλληλο χρόνο πιο πριν, ώστε να αξιοποιήσεις ολόκληρο το ποσό θερμότητας, που είναι αποθηκευμένο στο θερμομπετόν του δαπέδου, πράγμα που σπάνια το κάνει κανείς, ή θα δεχθείς να χάσεις αυτή   την αποθηκευμένη θερμότητα. Με την ΗΘΔ τα πράγματα είναι τελείως απλά. Σταματάς το σύστημα κι αυτό σταματάει αμέσως χωρίς ενεργειακές απώλειες.
  • Με την ΗΘΔ κάθε χώρος είναι τελείως αυτόνομος από πλευράς χειρισμού του. Μπορείς εύκολα να θερμαίνεις στο σπίτι μόνο τα δωμάτια όπου ζεις, διατηρώντας τα υπόλοιπα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή ακόμη και σβηστά. 
  • Δεν απαιτείται λεβητοστάσιο και κεντρικές γραμμές προσαρμογής του ζεστού νερού στους συλλέκτες, απ’ όπου αρχίζει   η διανομή του ζεστού νερού. Αυτό εκτός από την οικονομία στα χρήματα αρχικής κατασκευής (επένδυσης) δημιουργεί παράλληλα και προϋποθέσεις μειωμένων θερμικών απωλειών και του λέβητα και των κεντρικών γραμμών. Κι αυτό μεταφράζεται σε οικονομία στη λειτουργία
  • Επειδή το πάχος της ΗΘΔ είναι πολύ λεπτό είναι η ιδανική λύση σε ανακαινίσεις με περιορισμό ύψους δαπέδου.
  • Η ΗΘΔ δεν χρειάζεται καμία  συντήρηση.

Μένει λοιπόν  το ερώτημα κατά πόσον οι παραπάνω διαφορές κάνουν την ΗΘΔ να έχει προσιτό κόστος αγοράς-εγκατάστασης και λειτουργίας.

Μια πρώτη σημείωση είναι, ότι το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ΗΘΔ είναι περίπου 30% χαμηλότερο χωρίς ακόμη να λάβουμε υπόψη το κόστος του μηχανοστασίου.  Η εγκατάσταση γίνεται πολύ γρήγορα και συνήθως τελειώνει σε μία μέρα μόνο. 

Όσο αφορά το κόστος λειτουργίας αν λάβουμε υπόψη όλες τις οικονομίες, που μπορούν εύκολα να γίνουν με την ΗΘΔ έναντι της θέρμανσης με ζεστό νερό, όπως αναπτύχθηκε στα προηγούμενα, τότε δεν τίθεται θέμα αν συμφέρει η ηλεκτρική θέρμανση δαπέδου. Το κόστος λειτουργίας της ΗΘΔ είναι αρκετά πιο χαμηλό από αυτό των θερμάνσεων με ζεστό νερό, μέχρι και 50%. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ΗΘΔ ανταποκρίνεται άμεσα και θερμαίνει τους χώρους σε πολύ λίγο χρόνο, έτσι που οι τοπικοί θερμοστάτες διακόπτουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης η επιλογή να θερμαίνουμε τους χώρους που επιλέγουμε αντί ολόκληρου του σπιτιού μας δίνει την δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Φυσικά όσο πιο καλά μονωμένο είναι ένα σπίτι, τόσο πιο οικονομική είναι η λειτουργία της οποίου τύπου θέρμανσης.

Μια άλλη σημείωση, που πρέπει να κάνει κανείς είναι, ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που επηρεάζει το κόστος λειτουργίας βασικά των θερμάνσεων με ζεστό νερό, δεν ακολουθείται αμέσως και στο ίδιο ποσοστό από αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού. Κι αυτό γιατί το ηλεκτρικό έχει και κοινωνικό χαρακτήρα.

Είναι φανερό, ότι το μέλλον θα δείξει με ακρίβεια τις παραπάνω διαφορές. Όμως ας δηλωθεί προκαταβολικά. Η Ηλεκτρική Θέρμανση Δαπέδου και μάλιστα με  θερμαντικές ταινίες, παρουσιάζει το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος απ’ όλες τις ΗΘΔ , αξίζει να εγκατασταθεί, γιατί στο μέλλον σίγουρα η χρήση των φωτοβολταϊκών  θα χαρίσει ηλεκτρική ενέργεια πολύ χαμηλού κόστους, που θα μπορεί να την αξιοποιήσει η ΗΘΔ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ